Demi masa

Sektor perkilangan memang memangkinkan suasana ekonomi sesebuah negara.Malaysia adalah negara yang wujudnya sektor perkilangan pada era 80an.Tetapi lebih berstamina pada unjuran tahun 90an hingga alaf 2000 masehi.

masalah yang timbul ialah,masa.Masa yang dibekalkan Allah begitu mudah kalian buangkan dengan mematikan diri dan akal di tempat kerja yang bernama kilang.Sudahlah kerja 12 jam,kemudian terlalu banyak skop yang perlu di ikut dan di patuhi.

Lainlah pada yang kerja kerajaan,masih banyak masa yang terluang.Dulu tahun 90an,gaji pekerja kilang melebihi gaji sektor kerajaan,tetapi sekarang terbalik.Apa kata kalau kita andaikan tukar sekejab pekerja kilang dan kerajaan?Pekerja kilang boleh melakukan kerja dengan cepat dan sistematik,berdasarkan pantasnya susana kerja dan sistem.Difikirkan pada satu keadaan lagi,kedua-duanya rugi,satu terlebih masa,satu lagi terlapang masa.

Ini semua agenda freemason,puak ini memang suka berdangang kuasa,masa dan propaganda.Cuba pembaca bayangkan,pekerja kilang peringkat eksekutif bermain dengan downtime,yield,ISO 9001,ISO 14000,OSHAS 18000,ISO TS 16949,ISO 28000,ISO 22000.

Sekurang-kurangnya 3 jenis ISO perlu ada.Minimum 2 ISO.Sebagai seorang auditor OSHAS dan 9001:2008,tidak akan habis-habis dengan revision.Bayangkan kalau kerja 25 tahun,otak penuh dengan keserabutan.Setiap lima tahun ISO akan di pinda untuk pencapaian target.{ selalunya akan di tambah 2 tahun untuk perubahan,misalnya ISO 9001:2008- kemungkinan revision tahun 2015 }.

Jadi masa anda akan habis berlari percuma saja,tanpa anda pelajari ilmu agama sebaik-baiknya.Al-quran telah lama diturunkan,jadi renungkanlah..

Demi masa,manusia itu dalam kerugian,yang bersolat,berhaji,berzakat,berpuasa semuanya rugi,melainkan pada mereka yang beriman,bertaqwa,bercakap benar dan berpesan dengan penuh kesabaran……………….

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s