Contoh Surat Akuan Keizinan Mengambil Anak Angkat

Salam buat anda dan terima kasih kerana sudi melihat blog ini,jadi saya hanya membantu anda yang sedang mencari – cari borang atau surat akuan anak angkat,anda boleh salin untuk kesenangan anda berurusan.Mudah dan Murah sikitkan kos kerja anda.Buatlah copy paste dan editkan.semoga kita sama – sama beroleh kebaikan.Amin.

 

 

 

 

KERAJAAN PERSEKUTUAN TANAH MELAYU

Borang Surat Akuan

SURAT KEIZINAN MENGAMBIL ANAK ANGKAT

 

Saya ___________________________nombor K/P : __________________yang beralamat di ________________________________________________,dengan sesungguhnya dan suci hati mengaku bahawa saya adalah :

 A} Bapa kepada kanak – kanak

B} Ibu kepada kanak – kanak

 Dengan ini mengaku bahawa saya telah memberikan anak ___________ saya yang bernama ____________________________ yang telah dilahirkan pada ____________ di______________ ,sijil kelahiran No :________________________ untuk di ambil sebagai anak angkat oleh _________________No K/P :______________ dan __________________ No K/P _______________, yang beralamat ___________________________,mulai hari ini _____________ dan saya faham keadaan dan kesan surat keizinan ini dan khususnya saya faham kesan surat ini akan melucutkan hak saya sebagai ibu.Saya dengan sesungguhnya membuat surat akuan ini dengan penuh kepercayaan bahawa apa yang terkandung di dalam surat ini adalah benar dan adalah menurut pembekalan – pembekalan Akhta Surat Akuan 1960.

 Di perbuat dan diakui sesungguhnya :

 Oleh______________________

                                                                                                                 1}_______________

 Yang tersebut di_______________________

 

Dalam negeri_________________________

 

Bertarikh____________________________

 

 

Di hadapan saya,

  .________________________________

 ( Tandatangan Yang Di Pertua Mahkamah /

Tengah,Pengadil atau Pesuruhjaya Sumpah )

24 responses to “Contoh Surat Akuan Keizinan Mengambil Anak Angkat

 1. Blog yang amat bagus.

  Pesuruhjaya Sumpah Ampang Point was here.

 2. terima kasih atas sokongan anda

 3. salam, adakah surat ni format yg telah disediakn oleh JPN? terima kasih

 4. salam,terima kasih nina,ya tahun 2000 hingga 2007 kalau tidak silap( pada tahun 2007) saya memang ini fomatnya,tetapi yang terkini tahun 2012 bulan dec yang baru lalu,saya di tunjukkan dengan fomat yang sama,hanya boleh didapati terus dari JPN.terima kasih nina.saya hargai pertanyaan.

 5. tkasih krn sudi reply & share info yg bguna.

 6. mohon share..tq

 7. Alhamdullilah..silakan..saya berjihad anda jua berjihad

 8. untuk format Sabah/Sarawak pun sama gunapakai boring ni jugak?

 9. Terima kasih,untuk memudahkan pihak tuan,tuan boleh berhubung terus dengan JPN terdekat,saya difahamkan pendaftaran De Facto serta borang pengambilan anak angkat boleh di dapati di sana,jika tidak boleh berurusan dengan Pejabat Pesuruhjaya sumpah berdekatan,ini saja maklumat yang saya tahu,mohon maaf.Terima kasih.

 10. mohon share….tq..

 11. Alhamdulillah..silakan..

 12. Smekom nk tnye ckt ley x.brpe ye kos tuk buat akuan sumpah ni?

 13. Walaikummussalam…begini ya..tahun 2000 kosnya rm20,jadi kiranya sekarang kemungkinan rm40,tapi kalau saudari dan saudara ada kenalan dan bersahabat dengan P.J.Sumpah,mungkin boleh dibincangkan,boleh juga terus ke JPN minta surat pendaftaran DE Facto( anak Angkat) kalau tidak silap warna kuning,dan isi sendiri atau pejabat pesuruhjaya yang lakukan.Tuan-tuan dan puan-puan hanya perlu membayar kos yang minta.Insyaalah dan terima kasih.

 14. Owhh ye ke.mcm sy ni br nk ambk ank angkt n bby tu blm lhir lg,blh ke sy ambk surat DE Facto tu awl2 n blh ke sy ambk kt phg tp mse nk pgi pjbt suruhanjaya tu sy pgi kt kota baru kelantan sbab bby tu lhir kt sne.trme ksih atas jwpn tu..

 15. Ok..Puan Norida,boleh lakukan demikian dengan izin Allah,selepas baby dilahirkan,pastikan surat kelahiran(surat beranak) disiapkan dalam tempoh 7 hari,kemudian boleh terus isi segala butiran dan serahkan kepada P.J.Sumpah di mana bayi itu dilahirkan,mungkin memakan masa jika ibu bayi tersebut tidak sihat,kerana ibu tersebut wajib ada masa serahan bayi tersebut ke tangan puan.Saya difahamkan,kalau sebelah utara tanahair,maklumat yang diperolehi,Kedah Sg. Petani,P.J.Sumpah ada di bangunan yang sama,ini akan memudahkan kerja.Ini sebagai info.Terima kasih.

 16. Ok trme ksih atas mklumat itu.

 17. Terima kasih kembali,pertanyaan puan saya hargai,setidak-tidaknya puan Norida telah menyelesaikan masalah orang lain.Terima kasih sekali lagi.

 18. Same2 tq

 19. Bagaimana kalau anak teresebut telah diserahkan atas persetujuan mulut sahaja, tanpa apa apa surat rasmi pada 4 tahun lepas, bolehkah saya guna surat yang sama?

 20. Assalamualaikum puan Siti,jika serahan secara mulut maka segala hal yang berkaitan persekolahan,harta pusaka,nikah kawin tentu menimbulkan masalah,jadi peraturan De facto menetapkan penjagaan melebihi 2 tahun untuk surat anak angkat,oleh itu puan boleh menggunakan surat keizinan anak angkat untuk membuat sijil kelahiran anak angkat.Surat anak angkat perlu di buat sebelum kanak-kanak itu di bawah umur 18 tahun(untuk pendaftaran De facto).Saya menasihatkan,adalah lebih baik sesiapa sahaja membuat surat anak angkat dan dapatkan sijil kelahiran anak angkat(berbeza dengan sijil kelahiran biasa).Terima kasih atas pertanyaan puan Siti.

 21. Assalamualaikum,

  Baru-baru ni saya kemukakan surat diatas yang ditanda tanggani oleh nenek kepada bayi yg telah saya anak angkatkan 2thn lepas sebab ibu kandung adalah dibawah umur. JPN wangsa melawati kata tak sah pulak :(

 22. Assalamualaikum,maaf agak lewat memaklumkan atas kesibukkan tugas,saya difahamkan bahawa ibu kandung sahaja yang boleh memberi hak atau status kelucutan sebagai ibu untuk serahan anak angkat,serta dapatkan pengesahan dari pesuruhjaya sumpah di tempat puan.Harap maklum.Apa-apa info saya akan cuba bantu puan.

 23. ridzuansyah

  salam tuan..pertanyaan sya begini…sya mempunyai anak angkat yg kini berumur 1 tahun 4 bulan..masalahnya skg si ibu kandung yg ada skg..bapa kandungnya sdh pergi entah kemana selama setahun lebih dan x pulang2.. adakah layak sya membuat surat anak angkat jika salah seorang tiada..bagaimana ka prosedur cara utk penyelesaiannya..skg sya sukar utk bejalan melalui krana masalah tiada pengesahan ibu bapa kandung..tq

 24. Waalaikumussalam…tuan boleh ke mana-mana pejabat pesuruhjaya sumpah berdekatan dan minta nasihat untuk masalah ini,untuk tujuan pengankatan,tidak timbul masalah,jika prosidurnya tepat dan benar.Juga tuan boleh hadir ke JPN untuk mengambil borang anak angkat.Persoalannya sekarang ialah persetujuan dari ibu kandung bayi tersebut,jika ibunya setuju,insyaallah.Semoga Allah membantu tuan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s